Druktechnieken

Tegenwoordig hanteert men verschillende druktechnieken afhankelijk van het type drukwerk dat gedrukt moet worden. Deze druktechnieken verschillen in de drukvorm waarop de inkt wordt aangebracht. Doorheen de jaren kennen we vier klassieke druktechnieken die nog steeds worden gebruikt, de één al wat populairder dan de andere.

De vier klassieke druktechnieken zijn:

  1.  Hoogdruk of boekdruk
  2. Vlakdruk of offset
  3. Diepdruk
  4. Doordruk

Later werd nog een vijfde populaire druktechniek toegevoegd, namelijk de digitale druk. Tegenwoordig wordt er het meest gebruik gemaakt van offset druk en digitale druk.

Hoogdruk en diepdruk worden wel nog gebruikt voor bijvoorbeeld speciale bibliofiele uitgaves en in de grafische beeldende kunst.

Digitale druk werd in de jaren ’90 populair en diende steeds meer als alternatief voor de klassieke druktechnieken. Een groot voordeel van de digitale druk is de lage opstartkost.

Daarentegen zal het digitaal drukken van grote oplages veel duurder uitkomen dan bijvoorbeeld offset druk. Vooral voor snelle en kleine drukwerken is digitale druk dus het voordeligst.

Bijna elke drukkerij drukt tegenwoordig zowel offset als digitaal. Uw drukker zal u dan ook meer informatie kunnen geven over de voordeligste druktechniek voor uw soort en hoeveelheid drukwerk.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *